Synovitis

Lokalizált noduláris synovitis

Malignus pigmentált villonoduláris synovitis

Nő: Bármely életkorban előfordulhat Betegség leírása: Rosszindulatú lefolyású burjánzásos folyamat, melynek háttere a pigmentált villonodularis bolyhos-csomós izületi hártya gyulladás. A kórisme csak mikroszkópos vizgálattal állapítható meg, tehát az elnevezés kórszövettani elnevezésen alapul.

synovitis pont fájdalom a térdben

Betegség lefolyása: A villonodularis synovitisek közé döntően jóindulatú tumoros daganatos elváltozások synovitis, melyek az izületek synovialis hártyáját, az ínhüvelyek és bursák belhártyáját érintik. Ide synovitis a pigmentált villonodularis synovitis diffúz, a lokalizált villonodularis tenosynovitis és a ritka lokalizált nodularis bursitis.

A diffúz formák helyileg synovitis viselkedhetnek, a csontokba, izületi tokba, inakba és a környező lágyrészekbe hatolhatnak.

gerinc és ízületek betegségeinek kezelése homeopátia együttes kezelés során

A benignus formák is lehetnek lokálisan destruktívak, de nem metasztatizálnak. Ritka rosszindulatú formája a malignus pigmentált villonodularis synovitis, synovitis gyakran ad áttétet.

  • Fájdalmas fájdalmak és ropogások minden ízületben
  • BNO M - Synovitis és tenosynovitis k.m.n.

A pigmentált villonodularis synovitis a villonodularis synovitis csoport prototípusa. Bár minden életkorban előfordulhat, leggyakrabban a harmadik-negyedik évtizedben jelentkezik, egyformán érintve mindkét nemet.

synovitis

Bursalis előfordulás ritka, ez esetben főleg a poplitealis, iliopectinealis bursákat és a bursa anserinát érinti. A pigmentált villonodularis synovitis gyakran egyizületben fellépő duzzanat képében jelentkezik.

Néha azonban a térdkalács és a combcsont veleszületett alaki eltérései miatt alakulhat ki ez az állapot, amelyet nem mindig előz meg baleset vagy synovitis mozdulat. Az első ficamot elég nagy valószínűséggel követi valamikor egy második, majd később további ficam, amely egyre gyakrabban fordulhat elő. Ezt visszatérő recidív térdkalács ficamnak hívjuk. Ha a térdkalács kiugrik, akkor a legtöbbször a térdkalács porccal borított felszíne is sérülhet. Első ficam esetén, ha levált porcdarabka alakult ki a térdízületben, akkor térdízületi tükrözés javasolt.

Az elváltozás gyakran fájdalmatlan, máskor enyhe synovitis és enyhe intermittáló duzzanattal jár. A tünetek bizonytalanul, ritkán hirtelen kezdődnek és lassan progrediálnak hónapoktól akár évekig.

Az érintett terület duzzadt, meleg, az esetek felében enyhe nyomásérzékenységgel. Az izület mozgáskorlátozottsága jelentős lehet. Az izületi punkció során nyert folyadék véresen festenyzett, glükózszintje alacsony, a gyulladásos sejtszám általában alacsony, de lehet emelkedett is.

A műtéti beavatkozások indikációi és eredményei Atlantoaxiális subluxáció A neurológiai kiesések ldöntő jelentőségűek, synovitis sebészeti megoldás jön szóba. Életveszélyes lehet a basilaris impresszió, vagyis ha a dens protrusiója alakul ki a foramen magnum irányába. A 9 mm-t meghaladó anterior luxáció és a súlyos cervicalis és occipitális fájdalom a sebészeti beavatkozást indokol. Vállízület A korai kötőszöveti sebészeti beavatkozás kedvezőbb körülményeit teszi lehetővé, hogy a diagnosztikus módszerek javultak ultrahang, MRI. A protézis beültetés pl.

Elkülönítendő traumától, Charcot izülettől, haemofiliás arthropatiától, sarlósejtes anaemiától, és Ehler's-Danlos szindrómától, de szóbajöhet tuberkulózis, synovialis osteochondromatosis, synovialis haemangioma, amyloid arthropatia, stb. Radiológiai jellegzetességek: az esetek kétharmadában a röntgen felvételen lágyrészmassza látható.

a coxarthrosis tünetei a csípőízületek artrózisának kezelése

CT és MR vizsgálat hasznos lehet az elváltozás kiterjedtségének vizsgálatában és az elváltozáson belüli lipid és hemosziderin lerakódást is ábrázolják, mely az elváltozásra jellegzetes.

A csontot erodálva subchondralis, jól körülhatárolt, cystaszerű elváltozásokat, vagy juxtacorticalis ovális erosiók hozhatnak létre. Leginkább a sebészi synovectomia javasolt, de a tumor ezután is recidíválhat. synovitis

synovitis ízületi betegség fájdalomcsillapító gyógyszerei

Irodalom J. Saunders Company, Gömör B.

  1. Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.
  2. A térd enyhe rándulásának kezelése
  3. Harmadik fokú artrózis és kezelés
  4. Orvos válaszol - Fájdalomközpont
  5. Synovitis jelentése magyarul

Budapest, Megelőzési és más fontos tanácsok: A malignus pigmentált villonodularis synovitis diagnosztizálásakor a megfelelő időben elvégzett sebészi beavatkozás és adjuváns kezelés fontos lehet az életkilátások szempontjából, mert a tumor agresszív és gyakran metasztatizál.

Olvassa el is